Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τρόποι αντιμετώπισης

Το θέμα τι είναι όξινη βροχή και τι συνέπειες έχει το έχετε αναλύσει διεξοδικά. Στη συνέχεια προσπαθήστε να συζητήσετε ποια μέτρα προτείνονται ή έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν έχουν αποτέλεσμα και τι προτείνετε εσείς.

13 σχόλια:

efrosini lakasa είπε...

Για να λυθεί το πρόβλημα της όξινης βροχής, οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν με ποιον τρόπο αυτή καταστρέφει το περιβάλλον. Πρέπει επίσης να καταλάβουν τι αλλαγές πρέπει να κάνουν στις εστίες μόλυνσης που προκαλούν το πρόβλημα. Η απάντηση σ` αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσει αυτούς που έχουν την εξουσία να πάρουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το πώς να ελέγχουν την μόλυνση του αέρα με αποτέλεσμα να μειώσουν, ή ακόμη και να εξαλείψουν την όξινη βροχή. Τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν πολλοί. Έτσι, αυτοί που έχουν τη εξουσία να βοηθήσουν πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από βήματα, που τελικά θα τους οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

panagiotis piliafas είπε...

Ενας τροπος για την αντιμετωπιση του προβληματος ειναι η ασβεστωση δηλαδη η προσθηκη ασβεστιου για την μειωση της οξυτητας.Ακομα μπορουμε να αναπτυξουμε αντιρρυπαντικες τςχνολογιες και να χρησιμοποιουμε μη ρυπογονες μορφες ενεργιας(ηλιακη , αιολικη κ.α.).Επισης ιδιοκτητες βιομηχανιων θα πρεπει να τοποθετουν απορροφητικα φιλτρα στα εργοστασια.

panagiotis piliafas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
panagiotis piliafas είπε...

Μεγαλο ενδιαφερον παρουσιαζει η προταση του καθηγητη Σκουλικιδη(ναι ειναι πραγματικο ονομα).Προτεινε να στερεοποιηθει ο σχηματιζομενος γυψος με την μετατροπη του σε ανθρακικο ασβεστιο δηλαδη να δημιουργηθει νεο μαρμαρο.Ομως η χρηση ορισμενων υλικων αντιμετοπιζεται αρνητικα διοτι:
α)προσβαλονται και καταστρεφονται απο την υπεριωδη ακτινοβολια
β) τα υλικα αυτα δεν εχουν μελετηθει αρκετα.

konstantina panagiotopoulou είπε...

Αν και εχουμε εμμεσα αναφερει καποιους τροπους αντιμετωπισης αυτων των προβληματων που προκαλει η οξινη βροχη θα ξαναναφερω μερικες λυσεις!!
1.να τοποθετηθουν ειδικα φιλτρα στα φουγαρα των μεγαλων βιομηχανιων καθως και αυτοκινητων...
2.να χρησιμοποιουνται η αιολικη και η ηλιακη ενεργεια αντι καρβουνου και πετρελαιου...
δινω τη σκυταλη στη σοφια...:)

stefanopoulou sofia είπε...

ντινα..
λοιπον..συμφωνω απολυτα με οσα ειπατε.. θελω να προσθεσω οτι καλο θα ηταν να τοποθετουνται καταλυτες στ' αυτοκινητα ετσι ωστε να περιοριστει η εκπομπη διοξειδιου του ανθρακα..
παρ' ολα αυτα το θεμα δεν ειναι οτι δεν υπαρχουν λυσεις στο προβλημα αλλα
α) η ελειψη συνεργασιας και συντονισμου των οικολογικων οργανωσεων και
β)η ευκολη μονοπωληση των οικολογικων οργανωσεων με συνεπεια να καθυστερειται η αντιμετωπιση των προβληματων αυτων..
θα πρεπει ολες οι οργανωσεις περι του θεματος να συνεργαστουν ωστε η παρεμβαση τουσ να ειναι πειστικη και να παρακινησει ετσι και πολλουσ αλλους ενδιαφερομενους οι οποιοι προμηθευονται ενεργεια απο συμβατικες πηγες..

kostas chaldai είπε...

Για την αντιμετώπιση της όξινης βροχής, καθίσταται αναγκαίος ο περιορισμός του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου. Τα σημαντικότερα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνουν την αποθείωση των καυσαερίων των εργοστασίων και την εφαρμογή καταλύτη καυσαερίων στο αυτοκίνητο.

christina είπε...

Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Καταγραφής και Αξιολόγησης υπολογίστηκε ότι η Ευρώπη κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου κατα 60 της εκατό.

xristoshudu είπε...

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε την όξινη βροχή. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας. Κι ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια. Όσο λιγότερη ενέργεια ξοδεύουμε, τόσο λιγότερο κάρβουνο θα καίνε τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε να κάνετε οικονομία στην ενέργεια με πολλούς τρόπους.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να σώσει τη Γη.

euh είπε...

Με μια «Θεματική στρατηγική για την ατμοσφαιρική ρύπανση» συμπληρώθηκε η νομοθεσία της ΕΕ, που ισχύει σήμερα, με αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον. Η εν λόγω θεματική στρατηγική προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με χρονικό ορίζοντα το 2020, που θα υλοποιούνται σταδιακά, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο οι κάτοικοι της ΕΕ από έκθεση στα σωματίδια και το όζον που υπάρχουν στον αέρα όσο και τα οικοσυστήματα από την όξινη βροχή, την υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και το όζον.Η στρατηγική για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μία από τις επτά θεματικές στρατηγικές που προβλέπονται στο 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, το οποίο εγκρίθηκε το 2002 και αποτελεί προϊόν ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρός Αέρας για την Ευρώπη» (Clean Air For Europe - CAFE) και των διαδοχικών προγραμμάτων πλαισίων έρευνας. Εγκρίθηκε μετά από μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων στην οποία κυρίως συμμετείχαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μη κυβερνητικές οργανώσεις, η βιομηχανία και ιδιώτες.

Ειδικότερα, με την θεματική αυτή στρατηγική έχουν τεθεί μακροπρόθεσμοι στόχοι για το 2020, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2000 και αφορούν στα παρακάτω:

κατά 47% μείωση της απώλειας προσδόκιμου επιβίωσης εξαιτίας έκθεσης σε σωματίδια·
κατά 10% μείωση των περιπτώσεων οξείας θνησιμότητας εξαιτίας του όζοντος·
μείωση των πλεονασμάτων όξινων επικαθίσεων κατά 74% και 39% στις δασικές ζώνες και στις επιφάνειες γλυκών νερών αντιστοίχως·
κατά 43% μείωση των ζωνών στων οποίων τα οικοσυστήματα παρατηρείται ευτροφισμός.

pliagasofia είπε...

Αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση καταλυτικών αυτοκινήτων και με διάφορες προφυλάξεις που μπορούν να πάρουν οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών όπως π.χ. τη χρησιμοποίηση απορροφητικών φίλτρων .


http://gym-axioup.kil.sch.gr/Frames/forum/forum_gr.htm#future

pliagasofia είπε...

Κατά τη γνώμη μου αυτοί που φταίνε διεθνώς και τοπικά για τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι οι βιομηχανίες που παράγουν καυσαέρια , απόβλητα και άλλες μολυσματικές ουσίες.Γιατί μαζί με τα καυσαέρια δημιουργείται και η όξινη βροχή και τότε η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.Οι περισσότεροι από τους βιομήχανους και όλοι σκέφτονται το οικονομικό τους συμφέρον και δεν προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον με πολυδάπανα μηχανήματα.Τουλάχιστον αυτά θα μπορούσαν να λύσουν τα σημερινά προβλήματα.Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται πως το πρόβλημα αυτό πρόκειται να έχει άμεση και αποτελεσματική λύση....!


http://gym-axioup.kil.sch.gr/Frames/forum/forum_gr.htm#future

Unknown είπε...

Ουαουυυ